İçeriğe geç

Tanıklıktan Çekinme Hakkı Olmasına Rağmen Tanıklık Yapmak Isteyen Kişi Yeminsiz Dinlenir Mi

Tanıklıktan çekinme hakkı olanlar yemin eder mi?

CMK’nın 45. maddesine göre, tanıklık etmeme hakkına sahip olanların yemin etmesinin gerekip gerekmediği mahkemenin takdirindedir. Tanık sanığın yakını ise, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 45. maddesi uyarınca “yemin etmekten kaçınma” hakkı konusunda bilgilendirilmelidir. Tanık isterse yeminden vazgeçerek tanıklık edebilir.

Hangi tanıklar yeminsiz dinlenebilir?

Madde 50 – (1) Aşağıdaki kimseler yeminsiz dinlenir: a) Duruşma sırasında onbeş yaşını doldurmamış olanlar. b) Ayırt etme yeteneği olmadığından yeminin mahiyetini ve anlamını anlayamayanlar.

Hangi durumlarda tanık dinlenmez?

Tanığın iddia ettiği olgular kesin olarak kanıtlanamaz. Bu anlamda zayıf delildir. Bu nedenle, tanıklık yalnızca küçük miktarları içeren davalarda ve kefalet senedi eklemenin mümkün olmadığı davalarda mümkündür. Delil gerektiren davalarda tanıklar sorgulanmaz.

Mahkemede şahitlik yaparken yemin edilir mi?

Tanık ise cevaben, “Namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ederim ki, hiçbir şeyi gizlemeden, sorulara doğru cevap vereceğim.” dedi. Bu ifadeyle yemin edilmiş sayılır.

Yemin hangi durumlarda geçerli olmaz?

1- Yemin edenin akıllı, ergenlik çağında olması ve kendi isteğiyle yemin etmesi gerekir. Bu durumda çocuğun, delinin, ayyaşın veya yemin etmeye zorlanan bir kimsenin yemini geçersizdir. Aynı şekilde öfkeyle edilen yemin de geçersizdir. 2- Yemin ettiği şey ne haram ne de mekruh olmalıdır.

Tanık ikinci kez dinlenir mi?

Bu liste genellikle mahkemeye yalnızca bir kez sunulur. İkinci bir tanık listesinin sunulması Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 240. maddesi uyarınca yasaktır.

Hâkim tüm tanıkları dinlemek zorunda mı?

Hukuk Muhakemeleri Kanununun 241. maddesinde yazılı haller hariç olmak üzere, açık bir feragat olmadıkça tanıkların dinlenmesi zorunludur.

Tanıklıktan çekinme hakkına kimler sahiptir?

“(1) Aşağıdaki kişiler ifade vermekten kaçınabilirler: (a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. (b) Şüphelinin veya sanığın eşi, artık evli olmasalar bile. (c) Şüphelinin veya sanığın kan veya hısımlık yoluyla ataları veya altsoyları.

Hâkim tanık dinlemeden karar verebilir mi?

Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu md. 241’e göre; mahkemenin, adil yargılamayı sağlamak amacıyla, bazı tanıkların beyanlarından ispatı gereken vakıalar hakkında yeterli bilgi elde etmesi halinde, diğerlerini dinlemeden karar vermesi, hukuki dinlenilme hakkı ilkesinin ihlalini oluşturmaz.

Tanık deliline dayanmayan taraf tanık dinletebilir mi?

Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun yukarıdaki hükümleri dikkate alındığında, tanıkları sorgulamak isteyen tarafın öncelikle tanık ifadelerine dayanması gerekir. Tanık ifadelerine dayanan tarafın tanıkları sorgulama konusunda koşulsuz bir hakka sahip olması mümkün değildir.

Yemin etmeyen tanığa uygulanabilecek disiplin hapsinin azami süresi ne kadardır?

(1) Hukuki bir sebep olmaksızın tanıklık yapmaktan veya yemin etmekten kaçınan tanık, üç ayı geçmemek üzere disiplin hapsi cezasına çarptırılabilir, ancak bu ceza karara bağlanıncaya kadar devam eder ve bu sebeple doğan masraflar da kendisine yükletilebilir.

Mahkemede tanık olmak istemiyorum ne yapmalıyım?

Tanıklık yapmayan kişi, gecikmenin nedenini ve bu nedeni haklı çıkaran kanıtı duruşma gününden önce yazılı olarak veya çağrıldığı duruşmada sözlü olarak ortaya koymalıdır. Tereddüdünün nedenlerini ve nedenlerini daha önce ortaya koyan tanığın belirli bir günde mahkemede hazır bulunması gerekmez.

Tanık yemin etmek zorunda mı?

Tanık olarak gösterilen kişi savcıya, hakime veya mahkemeye gelmeli, bilgisini açıklamalı ve doğruyu söylediğine yemin etmelidir. İstisnai durumlarda, kanunda gösterilen kişiler tanıklık yapmaktan kaçınabilir.

Hangi yemin geçersizdir?

Kur’an-ı Kerim’de: “Allah, ağzınızdan bilmeyerek çıkan yeminlerinizden (Lağv yemini) sizi sorumlu tutmaz.” (Maide, 5/89) buyurulmakta ve bu tür yeminler için kefaret gerekmediği ifade edilmektedir. Ancak, tekrar tekrar lanet eden kimse, bu kötü alışkanlığından en kısa zamanda vazgeçmelidir.

Tanık yemin ederken ayağa kalkılır mı?

Dolayısıyla hukuk yargılamasında, tarafın yemin etmesi, tanığın yemin etmesi ve hükmün açıklanması sırasında hazır bulunma zorunluluğu bulunmaktadır.

Tanıklıktan çekilince ne olur?

Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, ifade vermeye çağrılan herkes çağrıya uymak zorundadır. Usulüne uygun olarak çağrılan ve gerekçe göstermeden gelmeyen tanık zorla mahkemeye getirilir. Ayrıca gelmeme nedeniyle oluşan masraflar ve 500 TL’ye kadar disiplin cezası verilir.

Sanık yemin eder mi?

5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 50. maddesine göre yeminsiz tanıklar arasında; “Soruşturma veya kovuşturma konusu suçlara iştirak ettiği veya bu suçlardan dolayı suçluya yardım ettiği veya suç delillerini yok ettiği, gizlediği veya değiştirdiği şüphesi veya sanığı veya mahkûmu bulunan kişi” düzenlenmiştir.

Mahkemede tanık olmak istemiyorum ne yapmalıyım?

Tanıklık yapmayan kişi, gecikmenin nedenini ve bu nedeni haklı çıkaran kanıtı duruşma gününden önce yazılı olarak veya çağrıldığı duruşmada sözlü olarak ortaya koymalıdır. Tereddüdünün nedenlerini ve nedenlerini daha önce ortaya koyan tanığın belirli bir günde mahkemede hazır bulunması gerekmez.

Tanık beyanı somut delil midir?

Kanıt olarak sayılan tanığın kendisi değil, beyanıdır. Tanığın beyanı takdiri delildir, çünkü tanık, bilinçli veya bilinçsiz olarak gözlemlediği olayı her zaman tam olarak yeniden üretemez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir