Bibliyografik veri nedir?
Çeşitli disiplinlerdeki bilimsel dergilerin etkisini, yayımlanmış makalelerin atıf sayılarını gösteren, ayrıca yazarların makalelerini ve makalelerin referanslarını listeleyen bibliyografik bir veri tabanıdır.
Bibliyografi ne anlama gelir?
Bibliyografya, bir konu hakkındaki yayınların bir koleksiyonudur. Antik Yunancada βιβλιογραφία, biblios (kitap) ve grapho (yazma) kelimelerinden türetilmiştir ve “niteliklendirmek” anlamına gelir. “Kitaplar hakkında yazmak” anlamında kullanılır.
Bibliyografik kaynak nedir?
İşte Purdue Üniversitesi Çevrimiçi Yazma Laboratuvarı’ndan harika bir tanım: “Bibliyografi, bir konuyu araştırmak için kullanılan kaynakların (kitaplar, dergiler, web siteleri, süreli yayınlar vb.) listesidir.” 8 Eylül 2023İşte Purdue Üniversitesi Çevrimiçi Yazma Laboratuvarı’ndan harika bir tanım: “Bibliyografi, bir konuyu araştırmak için kullanılan kaynakların (kitaplar, dergiler, web siteleri, süreli yayınlar vb.) listesidir.
Bibliyografik kimlik nedir?
Bibliyografik kimlik: Bir materyalin özelliklerine ilişkin bilgilerin belirli bir sıra ve düzende kaydedilmesidir.
Bibliyografik tanımlama nedir?
Bibliyografik Açıklama: Kullanıcının bilgiye erişirken bilgi kaynağı yerine kullanabileceği yeterli bibliyografik bilgiyi içeren kayıtların oluşturulması.
Bibliyometrik veri nedir?
Bibliyometri nedir? Belirli bir alanda, zaman diliminde ve bölgede kişi veya kurumlar tarafından yapılan yayınların sayısal analizi ve bu yayınlar arasındaki ilişkilerin incelenmesidir.
Bibliyografya nasıl olur?
Makalelerin bibliyografyasının yazım sırası şu şekilde olmalıdır. Önce yazarın soyadı, sonra adı yazılır. Sonra makalenin başlığı verilir. Daha sonra bulunduğu kitabın adı, yayın yeri, seri numarası, yayın yeri, yayın yılı, makalenin sayfa sayısı ve eserin cildi yazılır.
Bibliyografik cümle nedir?
Bibliyografik baskı en basit haliyle kitapların adresi olarak ifade edilebilir. Bu terime bibliyografya da denir. Makale veya dönem ödevleri yazarken farklı kaynaklar da kullanılır. Bu kaynaklar çalışmanın sonunda belirtilmelidir.
Türkiye bibliyografyası nedir?
Türkiye’de yayınlanmış ve derlenmiş tüm eserlerin bibliyografik kimliklerini sağladığı için Türkiye’deki yayın hayatının bir aynası olarak nitelendirilebilir. Türk Bibliyografyası, ülkemizdeki birçok halk kütüphanesi ile okul ve çocuk kütüphaneleri tarafından kataloglama ve sınıflandırma süreçlerinde bir rehber olarak kullanılmaktadır.
Bibliyografik inceleme nedir?
Bibliyografya Nedir? Bibliyografya, bir araştırma makalesi, kitap veya makale yazarken kullanılan veya başvurulan bir konu veya yazar hakkındaki eserlerin listesidir. Ayrıca atıf yapılan eserler listesi olarak da adlandırılabilir. Genellikle bir kitap, makale veya araştırma makalesinin sonunda bulunur. 26 Haziran 2024Bibliyografi Nedir? Bibliyografya, bir araştırma makalesi, kitap veya makale yazarken kullanılan veya başvurulan bir konu veya yazar hakkındaki eserlerin listesidir. Ayrıca atıf yapılan eserler listesi olarak da adlandırılabilir. Genellikle bir kitap, makale veya araştırma makalesinin sonunda bulunur.
Bibliyografik denetimi sağlayan kaynaklar nelerdir?
Bibliyografik kontrol araçları genel olarak şunlardır: Bibliyografyalar, kataloglar, indeksler ve bibliyografik veri tabanları olmak üzere dört başlık altında incelenebilir.
Bibliyografik künye nasıl yazılır?
Bibliyografik kaynak hazırlanırken yazar adı, eser başlığı, yayıncı, yayın yeri ve yayın tarihi sırayla verilir. Ancak karışıklığı önlemek için cümleler arasına virgül, cümle sonuna da nokta konulmalıdır.
Bibliyografi ne demek TDK?
Araştırma ve incelemede kullanılan belge. Bibliyografya. Belirli bir konu, yer ve dönemle ilgili yayınları içeren veya bunların en iyilerini seçen çalışma (bibliyografya, bibliyografya).
Bibliyografik kayıt nedir?
BİBLİYOGRAFYA (Bibliyografik kayıt): Bilgi kaynaklarının açıklaması. Örneğin, kütüphane kataloğunu oluşturan kayıtlar veya meta veri tanımları.
Bibliyografya türleri nelerdir?
Kapsamına göre bibliyografyalarUlusal bibliyografyalar. Bunlar belirli bir ülke/ulus/dilde yayımlanmış eserlerdir. Uluslararası bibliyografyalar. Dilden bağımsız/ulusal olarak yayımlanmış eserler ele alınır. Genel bibliyografyalar. … Özel bibliyografyalar (veya teknik bibliyografyalar)9 Mayıs 2018
Bibliyografik inceleme nedir?
Bibliyografya nedir? Bibliyografya, bir konu veya yazara ait, bir araştırma makalesi, kitap veya makale yazmak için kullanılan veya başvurulan eserlerin listesidir. Ayrıca atıf yapılan eserler listesi olarak da adlandırılabilir. Genellikle bir kitap, makale veya araştırma makalesinin sonunda bulunur. 26 Haziran 2024 Bibliyografya nedir? Bibliyografya, bir konu veya yazara ait, bir araştırma makalesi, kitap veya makale yazmak için kullanılan veya başvurulan eserlerin listesidir. Ayrıca atıf yapılan eserler listesi olarak da adlandırılabilir. Genellikle bir kitap, makale veya araştırma makalesinin sonunda bulunur.
Bibliyografik denetim nedir?
Ülker Sanalan’ın doktora tezinde bibliyografik denetim şu şekilde tanımlanmaktadır: “İnsanlık bilimlerine katkıda bulunan her türlü basılı, yayımlanmış ve hatta görsel-işitsel malzemenin etkili ve düzenli bir biçimde sınıflandırılması ve kaydedilmesi” (Sanalan, 1977: 13).
Bibliyografik referans ne demek?
Bu terimler bazen eş anlamlı olarak kullanılsa da, anlamlarında bir fark vardır: Bibliyografya yalnızca metinde atıfta bulunulan kaynakları içerir; her bir öğe metindeki bir kaynak referansına karşılık gelir. Bibliyografya ayrıca araştırma sırasında danışılan ancak atıfta bulunulmayan diğer kaynakları da içerir. Bu terimler bazen eş anlamlı olarak kullanılsa da, anlamlarında bir fark vardır: Bibliyografya yalnızca metinde atıfta bulunulan kaynakları içerir; her bir öğe metindeki bir kaynak referansına karşılık gelir. Bibliyografya ayrıca araştırma sırasında danışılan ancak atıfta bulunulmayan diğer kaynakları da içerir.
Bibliyografya türleri nelerdir?
Kapsamına göre bibliyografyalarUlusal bibliyografyalar. Bunlar belirli bir ülke/ulus/dilde yayımlanmış eserlerdir. Uluslararası bibliyografyalar. Dilden bağımsız/ulusal olarak yayımlanmış eserler ele alınır. Genel bibliyografyalar. … Özel bibliyografyalar (veya teknik bibliyografyalar)9 Mayıs 2018